Pokrzywa – właściwości lecznice

Pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy – to tylko niektóre z bardzo wielu właściwości leczniczych znanej wszystkim, choć nie zawsze docenianej pokrzywy. Wykorzystuje się ją w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości, m.in. kamicy nerkowej, anemii i chorób skórnych.

Pokrzywa – postrach dzieciństwa, gdy znienacka zaatakuje z niewinnie wyglądającej trawy – wykazuje wiele leczniczych właściwości. Już od setek lat tę niezwykłą roślinę docenia medycyna ludowa. Dziś wykorzystywana jest jako składnik szamponów do włosów, suplementów diety, a nawet leków. Z pokrzywą warto zapoznać się nieco lepiej i zacząć korzystać z jej dobroczynnych właściwości.

Wpływ na układ trawienia

Picie naparu z pokrzywy pomaga pozbyć się uciążliwych dolegliwości żołądkowych, wspiera organizm w trakcie biegunki, nieżytach jelit i żołądka, wykazuje właściwości lecznicze przy chorobach wątroby i przewodu pokarmowego. Pokrzywa oczyszcza układ trawienny, usuwa złogi żółciowe, działa dobroczynnie na trzustkę. Wspomaga też odchudzanie – pita regularnie lub spożywana w formie drobno pokrojonych listków, np. w sałatce, przyspiesza przemianę materii i pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami.

Przerost prostaty i kamica nerkowa

Zawarte w korzeniu pokrzywy lektyny i polisacharydy hamują aktywności aromatazy – enzymu odpowiedzialnego za konwersję androgenów (męskich hormonów płciowych) w estrogeny. Z tego względu Komisja Europejska oficjalnie zaleca spożywanie pokrzywy jak wsparcia w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu prostaty.

Pokrzywa zmniejsza dolegliwości związane z przerostem gruczołu krokowego, takie jak trudność z oddawaniem moczu. Roślina ta wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej. Przeciwdziała też powstawaniu złogów kwasu moczowego i zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Zdrowo z pokrzywą

Zawarte w pokrzywie substancje wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Łagodzą ból, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu pomagają walczyć z nadciśnieniem, redukują stany zapalne i przyspieszają gojenie się ran. Ponadto zwalczają objawy alergii, a dzięki właściwościom bakteriobójczym pomagają w leczeniu schorzeń skórnych.

Pokrzywa wspiera produkcję czerwonych krwinek – stanowi więc świetną alternatywę dla suplementów diety zawierających żelazo. Dzięki tej właściwości roślina znajduje zastosowanie w leczeniu anemii. Już medycyna ludowa zalecała picie naparu z pokrzywy na jesienno-zimowe osłabienie.

Nie tylko w szamponie

Znane są właściwości pokrzywy w zachowaniu pięknych włosów i zdrowej skóry głowy. Zarówno szampony zawierające tę roślinę w składzie, jak i np. masowanie skóry głowy pokrzywowym naparem, pomaga w walce z łupieżem i łojotokiem, a także zatrzymuje wypadanie włosów. Jak widać, roślina ta ma mnóstwo dobroczynnych właściwości – wpływa korzystnie na nasze zdrowie i urodę.